11 zile 10 nopti
Bulgaria, Grecia
40
30
Pelerinaj Grecia Continentală şi Insulară
Prezentare
Prezentare
Circuit - Pelerinaj Grecia continentală și Insulele Kefalonia, Evia, Eghina și Corfu. Participare la Hramul Sf. Ioan Rusul din Evia și la Hramul Mănăstirii Maicii Domnului.
Disponibil în următoarele perioade:
- 08 - 18 August 2024
Detalii traseu
Ziua 1
Îmbarcarea în autocar spre Sofia se face din Municipiul Iași (din fața Palatului Culturii din Iași – înainte de bariera parcare, ora 06:00), Pașcani (Hotel Central ora 07:00), Municipiul Roman (Agenția Aliseb Tours Roman Piața Gării ora 07:30), pe traseul: Roman – Bacău – Adjud – Focșani – Buzău ( opțional, servirea mesei la Restaurant Garden )– Centura Bucureștiului – Giurgiu (trecerea frontierei de stat ) Ruse – Sofia . Seara ne vom caza în Sofia la Hotel Be One 3*** ( sau similar în funcție de disponibilitate, cazare cu mic dejun inclus ).
Sofia, cu puțin sub un milion de locuitori, este orașul cu mai multe fațete din vestul Bulgariei. În afara monumentelor istorice și a locurilor romantice cu cafenele primitoare, oferă bulevarde animate şi, nu în ultimul rând somptuozități arhitectonice de pe vremea regimului comunist. Sofia a fost, încă din vremurile trecute, un punct nodal pe drumurile comercianților europeni, iar această poziție şi-a păstrat-o şi în prezent. Sofia se numără printre cele mai vechi orașe ale Europei.
Ziua 2
A 2-a zi, după micul dejun, vom pleca către Grecia. Primul popas duhovnicesc va fi la Mănăstirea Sf. Ap. și Ev. Ioan din Souroti unde se găsește mormântul Sf. Paisie Aghioritul. De aici pelerinajul se va continua cu vizitarea orașului Salonic unde vom merge la: Catedrala Sfântului M. Mc. Dimitrie – Izvorâtorul de Mir – unde ne vom închina la moaștele Sf. M. Mc. Dimitrie, la moaștele Sfintei Anisia și ale Sfântului Grigorie Kalavritul. Apoi se va vizita Biserica Sfânta Sofia cu închinare la moaștele Sfântului Ierarh Vasile al Tesalonicului, după care se va vizita Catedrala Mitropolitană unde se găsesc moaștele Sf. Grigorie Palama. În funcție de timpul rămas vom organiza o plimbare pe malul Mării Egee până al Turnul Alb, Arcul lui Galerius , Rottonda , apoi vom avea timp liber. Cazare va fi la Hotel Byzantio 3*** (sau similar în funcție de disponibilitatea momentului ), cazare cu mic dejun inclus.
Mănăstirea Suroti este o mănăstire ortodoxă, cu obste de maici, fiind închinată Sfinților Ioan Teologul și Arsenie Capadocianul și poate fi văzută ușor dacă ai ales să-ți faci vacanța pe unul dintre cele trei brațe ale peninsulei Halkidiki. Mănăstirea a fost fondată în anul 1967, iar începuturile sale sunt legate de Cuviosul Paisie Aghioritul, unul dintre cei mai iubiți părinți care au trăit pe Muntele Athos. Între 60-80 de maici trăiesc în prezent la Mănăstirea Suroti, iar n fiecare an, pe 11 si 12 iulie, sunt organizate aici slujbe pentru pomenirea Cuviosului Paisie Aghioritul, in cadrul carora participa mii de credinciosi din intreaga Grecie si din alte colturi ale lumii.
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Salonic datează de la începutul secolului al IV-lea și face parte din situl Monumentelor Paleocreștine și Bizantine din Salonic, iar din anul 1988 se află pe lista monumentelor din Patrimoniul mondial UNESCO.
Prima biserică a fost zidită pe acest loc la începutul secolului al IV-lea, la scurt timp după anul 313, aceasta înlocuind o baie romană existentă în acea zonă. Un secol mai târziu, guvernatorul Leontie a construit pe același loc o basilică cu trei nave, care a suferit de pe urma unui incendiu în prima jumătate a secolului al VII-lea.
La fel cum Franța are Turnul Eiffel și Londra Big Ben-ul, așa și Grecia are o construcție înaltă și renumită care se află în orașul Salonic și se numește Turnul Alb. Turnul Alb este un simbol al orașului și se află printre cele mai renumite construcții din această regiune, deși zidurile și-au pierdut de mult timp culoarea alb. În anul 1985, cu ocazia celebrării a 2300-a aniversare de când orașul Salonic a fost fondat, s-a început restaurarea simbolului regiunii.
Ziua 3
După micul dejun vom continua programul cu vizitarea Mănăstirii Sfântul Efrem Sirul, unde se află mâna dreaptă a sfântului, Mănăstirea Kato Xenia care păstrează o parte din Cinstitul Brâu al Maicii Domnului. Continuam deplasarea catre portul Glifa, loc de unde vom fi imbarcati pe ferry către portul Agiokampos din Insula Evia. Vom merge către Mănăstirea Cuviosului David (moaștele Cuviosului David şi mormântul Părintelui Iacov Tsalikis). Apoi ne vom continua drumul către Sf. Ioan Rusul, pentru a ne închina cu ocazia hramului Sfântului. Vom continua pelerinajul către Atena traversând marea, pe faimosul viaduct Rio Antirrio cu închinare la Mănăstirea Nea Makri – moaștele Sf. Efrem. Ne vom caza, seara, la Hotel London 3*** ( sau similar în funcție de disponibilitatea momentului ), în Atena, cazare cu mic dejun inclus.
Mănăstirea „Sfântul Efrem Sirul” se află în apropierea localităţii Kontariotissa, de la poalele muntelui Olimp. Nu departe de aici se află şi Mănăstirea Sfântului Dionisie Olimpianul. Mănăstirea „Sfântul Efrem” impresionează prin arhitectura de influenţă bizantină; toate clădirile aşezământului sunt acoperite cu cărămidă roşie. Odată ajunși aici, pelerinii vor merge pentru a se închina în biserica mare a mănăstirii unde se păstrează, cu mare evlavie, mâna dreaptă a Sfântului Efrem Sirul.
Numele Mănăstirii Kato Xenia, însemnând „Străina de Jos”, provine de la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Străina” ajunsă aici în mod miraculos. În locul unde Maica Domnului a binevoit să fie descoperită icoana, creştinii au ridicat o mănăstire. După o vreme, călugării au luat icoana Maicii Domnului şi s-au refugiat la Mănăstirea Panaghia Chisiotisa, care astăzi se numeşte Ano Xenia („Străina de Sus”).
Ziua 4
Dimineața, dupa micul dejun, ne deplasăm cu autocarul către Portul Pireu , unde ne îmbarcam pe feribot pentru a traversa Marea Egee, către Insula Egina spre Mănăstirea Sf. Treime – închinare la moaștele Sf. Nectarie tămăduitorul, vizitam mormântul, chilia. Mănăstirea Sfânta Ecaterina (cu particele din moaștele Sfântei Ecaterina și Icoana făcătoare de minuni a Sfântului Spiridon) . Aceasta zi o petrecem in Insula Egina . După amiază revenim in portul Pireu din Atena . Opțional: Complexul vizitam muzeal Akropole (cine dorește să viziteze interiorul complexului muzeal va trebui să achite taxa de intrare de 30 euro/persoană), vom face un tur cu autocarul, vizitam Piata Syntagma , piata de mirodenii, Stadionul Panathenaic , Catedrala Mitropolitana si functie de moment, putem asista la schimbarea garzii. Cazarea va fi la Hotel London 3*** ( sau similar în funcție de disponibilitatea momentului, acelasi ca in seara anterioara ), cazare cu mic dejun inclus.
Acropolă din Atena este unul dintre cele mai faimoase situri arheologice antice din lume. Situată pe un deal de calcar deasupra Atenei, Acropolă a fost locuită încă din timpuri preistorice. De-a lungul secolelor, Acropolă a fost multe lucruri: o casă a regilor, o cetate, o casă mitică a zeilor, un centru religios și o atracție turistică. A rezistat bombardamentelor, cutremurelor masive și vandalismului, dar încă rămâne ca o amintire a istoriei bogate a Greciei. Astăzi, este un sit cultural al Patrimoniului Mondial UNESCO și găzduiește mai multe temple, dintre care cel mai faimos este Partenonul.
Ziua 5
Servim micul dejun și vom continua pelerinajul către Mănăstirea Sf. Patapie (moaştele Cuv. Patapie Tămăduitorul şi moaştele Sfintei Ipomoni). Vom traversa cu o scurtă oprire prin Canalul Corint. Vom continua către orașul Patras unde vom poposi în Catedrala Mitropolitană unde ne vom închina la moaştele Sf. Ap. Andrei mai exact capul Sf. Andrei şi crucea pe care Sfântul a suferit martirajul. Vom continua traseul către Rodini, unde ne vom caza la Hotel Cavos Fokidos 3*** ( sau similar în funcție de disponibilitatea momentului ), cazare cu mic dejun inclus, în Rodini.
Aşezată pe înălţimile din jurul Corintului, la doar 14 kilometri distanţă de localitatea Loutraki, Grecia, Mănăstirea Sfântul Patapie este o mănăstire ortodoxă, cu obşte de maici. Închinată Sfântului Patapie din Teba Egiptului (8 decembrie), Mănăstirea din Loutraki a fost întemeiată în anul 1952, la dorinţa Părintelui Nectarios Kyriakos şi cu binecuvântarea Mitropolitului Procopie al Corintului. Ca loc pentru a ridica această ctitorie s-a ales peştera în care se păstrează moaştele Sfântului Patapie.
Kato Rodini este o mică așezare de coastă în unitatea municipală Rio , în partea de nord a Aheei , Grecia . Este situat la 2 km nord-est de Psathopyrgos și la 18 km nord-est de Patras . Drumul național grecesc 8A ( Patras – Aigio – Corint ) trece la sud de sat. În 1996, așezarea a fost atașată satului vecin Psathopyrgos. Marea și plaja din Rodini sunt asemănătoare cu toate plajele din nordul Peloponezului , cu o lățime de 3-5 metri cu peebles și ape curate și proaspete.
Ziua 6
Ne începem dimineața din minunatul Rodini cu micul dejun și vom lua ferry-boat din Kyllini către insula Kefallonia pentru a vizita Biserica Sfintei Fecioare Fidusa, unde în această perioadă sunt prezenți faimoșii șerpi care sunt însemnați cu semnul Sf. Cruci, care vin la Icoana Macii Domnului aflată în această Biserică. Apoi vom merge în orașul Poros de unde vom lua ferry-boat-ul către Kyllini, iar de aici ne vom continua deplasarea către Rodini. Ne cazăm seara la Hotel Cavos Fokidos 3*** (acelasi din noaptea anterioare ), cazare cu mic dejun inclus, în Rodini.
Kefalonia este cea mai mare dintre insulele ionice. Stâncile greceşti, ce se înălţă brusc din apele albastre şi transparente, alcătuiesc locul ideal pentru o viaţă liniştită şi senină: mici sate, case modeste, ruinele unei oraş antic şi câteva locaşuri de cult, sunt doar o parte dintre frumuseţile Kefaloniei. Recent, Kefalonia a fost numită „insula contrastelor”: ruine romane, veneţiene şi bizantine se înghesuie unele într-altele, de-a lungul plajelor însorite.
Insula Poros face parte din Insulele Saronice alaturi de Hydra, Spetses, Salomia, Aegina si Agistri. Poros este o mica insula din inima Golfului Saronic, aproape de Aegina si Agistri. Poros este format din doua insule, Sphairia si Kalavria, dintre care prima este o roca vulcanica, iar cea din urma are o vegetatie bogata, cu paduri de pini. Aici se poate ajunge cu feribotul din portul Pireu sau din portul Galatas din Peloponez.
Ziua 7
În dimineața celei de a 7-a zi servim micul dejun și apoi vom continua drumul către Patras unde vom face o scurtă oprire la Catedrala Mitropolitană unde ne vom închina la moaştele Sf. Ap. Andrei mai exact capul Sf. Andrei şi crucea pe care sfântul a suferit martirajul. Apoi vom continua traseul către Igoumenitsa, unde ne vom caza seara la Hotel Angelika Pallace 3*** (sau similar în funcție de disponibilitatea momentului ), mic dejun inclus, în Igoumenitsa.
Mitropolia de Patras este o mitropolie a Bisericii Ortodoxe a Greciei, cu sediul în orașul Patras din Ahaia, Grecia, care își întinde jurisdicția asupra părții de nord-vest a peninsulei Peloponez.
Scaunul episcopal ar fi fost fondat, potrivit tradiției, în secolul I de Sfântul Andrei, care a fost martirizat aici. Din punct de vedere istoric, el a fost unul din cele două scaune episcopale majore ale Peloponezului, alături de scaunul episcopal de Corint.
Igoumenitsa este un oraș de coastă din nord-vestul Greciei. Igoumenitsa este unul dintre cele mai mari porturi de pasageri din Grecia, care leagă nord-vestul Greciei continentale de Insulele Ionice și Italia. Orașul are aprox. 10000 locuitori și este așezat pe malul estic al Mării Ionice, vizavi de insula Corfu, la poalele unor munți împăduriți, pe latura nord-estică a golfului Igoumenitsa. Magazinele de suveniruri vă așteaptă cu produse tradiționale grecești, de la săpunuri din ulei de masline si bureti naturali de mare, la produse alimentare.
Ziua 8
După micul dejun, traversăm cu feribotul Igoumenitza – Corfu. Insula Corfu este a doua insulă ca mărime din Marea Ionică și cea mai nordică. Urmează vizitarea Bisericii Sfântul Spiridon cu închinarea la moaștele Sfântului Ierarh Spiridon și la moaștele Sfintei Împărătese Teodora în Catedrala Mitropolitană (adăpostește și părticele din moaștele Sfântului Gherasim din Kefalonia). Traversăm cu feribotul Corfu – Igoumenitza și ne continuăm traseul spre Kalambaka, unde ne vom caza în cursul serii la Hotel Doupiani House 3*** (sau similar în funcție de disponibilitate ), cu mic dejun inclus.
Corfu este o insulă din Marea Ionică situată între coasta vestică a Greciei și Italia. Mulți nu știu că această insulă, cu o suprafață de aproximativ 600 de kilometri pătrați, este mai aproape de Albania (la doar doi kilometri distanță) decât de coasta Greciei. Grație numeroșilor măslini care cresc aici, insula Corfu și-a câștigat renumele de “InsulaVerde”. Diversitatea – acesta este marele atuu al insulei.
Biserica Sfântul Spiridon este cea mai cunoscută biserică din insula Corfu și totodată cea mai vizitată. Ridicată în secolul al XVI-lea sub forma unei bazilici cu o singură navă, în prezent găzduiește moaștele Sfântului Spiridon și cea mai înaltă clopotniță de pe insulă, care poate fi zărită din aproape orice colț al orașului Corfu Town. Localnicii manifestă o dragoste și o apropiere aparte față de Sfântul Spiridon, considerat de altfel protectorul insulei și cel care ar fi salvat Corfu în mai multe momente de cumpănă.
Ziua 9
În dimineața celei de a 9-a zi vom servi micul dejun, după care ne vom deplasa către Complexul Monastic de la Meteora unde vom vizita trei dintre mănăstirile din Meteora: zilnic (închis marți): 09:00 – 17:00, Mănăstirea Sf. Varlaam: zilnic (închis joi): 09:00-16:00, Mănăstirea Sfintei Treimi: zilnic (închis joi):09:00 – 17:00, Mănăstirea Sf. Ștefan: zilnic (închis luni): 09:00 – 13:30 și 15:20 – 17:30. Mănăstirea Roussanou: zilnic 09:00 – 18:00. Mănăstirea Sf. Nicolas Anapafsas: zilnic (închis vineri): 09:00 – 15:30. In aceasta zi, vizitam atelierele de icoane bizantine, asistam la o prezentare de aplicare a foitei de aur pe icoane . Sertvim masa la unul din restaurantele cu specific turcesc, din Kalambaca . Spre seară ne cazăm la Hotel – 3*** în Salonic, mic dejun inclus.
Marele Meteor se află în extremitatea vestică a pădurii de piatră, pe culmea Platylithos, la o înălţime de 613 metri de la nivelul mării şi 415 metri de la albia râului Pinios. Suprafaţa unde se află mănăstirea este de 10000 mp. Urcușul este de 250 metri, iar culoarele săpate în stâncă şi cele 115 trepte abrupte şi neregulate conduc pelerinul, cu efort, dar fără teamă şi în deplină siguranţă, până la intrarea în mănăstire. O construcţie mică şi simplă, săpată în totalitate în stâncă, aflată lângă scara de piatră, este schitul zidit de Sfântul Atanasie din Muntele Meteora, ctitorul mănăstirii.
Poate cea mai pitorească dintre Meteore, Mănăstirea Rousanou a fost construită în aşa fel, încât pare o prelungire firească a vârfului stâncii. De la înălţimea ei se pot vedea Mănăstirile Sfântului Ştefan şi Sfintei Treimi, spre răsărit, iar spre apus, Mănăstirile Varlaam şi Marea Meteoră. Izvoarele istorice precizează că Mănăstirea Rousanou a fost întemeiată în anul 1288, de călugării Nicodim şi Benedict din satul Rosana din Tessalia. De aici provine şi numele mănăstirii.
Ziua 10
Luăm micul dejun și plecăm din Salonic către Bulgaria. Pe traseu ne vom opri la Mănăstirea Rila din Muntii Balcani (închinare la moaștele Sf. Ioan de Rila făcătorul de minuni). Continuarea deplasării către Sofia, Bulgaria unde se va vizita Catedrala Sfântul Alexandru Nevski din Sofia, Muzeul Icoanelor din cadrul Catedralei Sfântul Alexandru Nevski din Sofia și Biserica Ortodoxă Română Sf. Treime din Sofia, Bulgaria. Ne vom caza o noapte în Sofia – Bulgaria la Hotel Be One 3*** (același ca in prima noapte ), mic dejun inclus.
Mănăstirea Rila, cunoscută mai bine ca Mănăstirea sf Ivan din Rila este cea mai mare și mai cunoscută mănăstire ortodoxă din Bulgaria. Ea este situată în sud-vestul munților Rila, la 117 km sud de capitala Sofia în valea adâncă a râului Rilska la o altitudine de 1.147 m peste nivelul mării. Mănăstirea a fost botezată după fondatorul ei, pustnicul . Tradiția spune că fondatorul mănăstirii a fost pustnicul Sf. Ivan din Rila, al cărui nume îl poartă, în timpul domniei țarului Petru I (927-968). Pustnicul a locuit de fapt într-o peșteră fără vreo posesiune materială, nu departe de locul mănăstirii, iar complexul a fost construit de ucenicii săi, care au venit în munți să învețe de la el.
Ziua 11
În ultima zi ne începem dimineața cu micul dejun și ne continuăm drumul spre Iași pe traseul: Sofia – Vama spre România prin Ruse – Centura Bucureștiului – Buzău (Servire masa Restaurant Garden ) – Focșani – Adjud – Bacău- Roman – Târgu Frumos – Iași, unde estimăm încheierea pelerinajului la aproximativ ora 23:00.
Informatii pret
Informatii pret
Pretul include
- Transport autocar top confort, dotat cu aer condiționat, scaune rabatabile, linie audio-video, clasificat 4**** Top Luxury confort
- Cazare Hotel --- 3***
- Mic dejun inclus
- Ghid însoțitor vorbitor de limba română
- Asistență turistică din partea agenției
Pretul nu include
- Taxa de intrare la Catedrala Sfântul Alexandru Nevski din Sofia pentru foto/filmare – 5 euro/persoană (10 leva)
- Intrările la obiectivele turistice
- Opțional 8 cine în valoare de 120 euro/persoană
- Taxă turistică hotelieră introdusă de statul Grec începând cu 1 ianuarie 2018. Taxa este de 0,75 Euro/noapte/persoană la cazare la hotel 3*, 1,5 euro/noapte/persoană la cazare de 4*, Taxa se plătește direct de turiști la hotelul unde sunt cazați
- Taxa de intrare la 3 mănăstiri din cadrul Complexului Monahal Meteora (taxa este de 4 euro/persoană/mănăstire)
- Ferryboat aproximativ 55 euro/persoană
- Taxa de intrare în Complexul muzeal Akropole (20 euro/persoană),
- Supliment single
- Asigurare medicală
- Alte servicii decât cele menționate în program
Galerie foto
IMPORTANT
IMPORTANT
Pentru copiii 0-2 ani este gratuit, iar copiii 2-10 ani beneficiaza de 30% reducere, dacă sunt însoțiți de părinți sau bunici.
- Tariful este valabil pentru un grup de 40 persoane.
- Pentru un grup mai mic de 40 de persoane, tariful se recalculează, Dacă grupul este sub 30 persoane, circuitul turistic se reprogramează.
- Agenția Aliseb Tours România poate schimba ordinea obiectivelor turistice și ordinea opționalelor din program, fără a afecta structura programului.
- Politica de achitare-Programul se achita 30% odată cu înscrierea, diferența în rate sau total cel târziu cu 15 zile anterior plecării. Locurile în autocar se ocupă în funcție de data achitării programului.
- Se recomandă asigurare medicală și asigurare storno.
- Este necesar pașaport biometric, valabil minim 6 luni de la data întoarcerii din program pentru programele în țările din afara Spațiului European.
Notă: Locurile în autocar se distribuie începând cu a doua banchetă în ordinea achitării avansului.