EXCURSIE ȘCOLARĂ 4 NOPTI CAZARE 5 ZILE-TUR ROMANIAMARAMURES-SIGHETUL MARMATIEI-BAIA MARE-CLUJ NAPOCA-SIBIU-HUNEDOARA-TIRGU JIU-CURTEA DE ARGES-TRANSFAGARASAN-BRASOV

ZIUA 1

Îmbarcare din Pașcani ( ora 7:30) sau de la locul de constituire a grupului – Drăgușeni–Gura Humorului ( oprire Socar, pauza cafea ) – Iacobeni –Cârlibaba , deplasare prin pasul prislop –Cabana Alpina oprire aproximativ 30 minute pentru fotografie de grup și admirarea Munților Carpați.

PASUL PRISLOP

COMPLEXUL MONASTIRESC BARSANA

Pasul Prislop (din Maramureș) este trecătoarea cea mai înaltă din Carpații Orientali, fiind situat pe DN18la 1416m altitudine și, care face legătura dintre Depresiunea Maramureș situată spre vest-nord-vest și valea Bistriței Aurii (Pasul este în fiecare sfârșit de august în prima duminică după Adormirea Maicii Domnului, locul de desfășurare al festivalul interjudețean de folclor „Hora de la Prislop”. Acesta este un eveniment cu tradiție, fiind menționat în documente încă din anul 1738. Interzisă fiind o lungă perioadă (din 1848), a fost reluată în 1968, prin eforturile profesorului de istorie și folcloristului Nicoară Timiș și ale câtorva intelectuali din Borșa.[Moldova) situată spre est-sud-est.Deplasarea în prima zi continua către bazinul Borșa. Oprire în stațiunea Borșa,. Aproximativ ora 14.00 îmbarcare în autocar. Traseul continua, către Moisei, cu vizionarea monumentului eroilor de la Moisei , apoi ne deplasam pe Vadul Izei, loc de tradiție maramureșeana, pana în localitatea Bârsana , unde vom opri la Complexul Monastiresc Bârsana. Aproximativ o ora timp de vizitare, mici cumpărături la magazinele de suveniruri.

Monastirea Bârsana, așezata pe Valea Izei, este o icoana a sufletului creștin ortodox maramureșean, o speranța pentru un viitor binecuvântat, este un loc sfânt unde natura se unește cu Biserica in Liturghie cosmica. Ceea ce fascinează la Monastirea, dincolo de duhul locului de buna rânduiala monahala, este desăvârșita unitate stilistica si simțul artistic fara greș care guverneazăîntregul așezământ, pe linia unei tradiții îmbogățite prin evlavie creatoare. Puritatea liniilor de la Bârsana e ca o tămadă pentru ochi si pentru inima: filocalice (iubire de frumos) mlădiata in lemn!

Ora 16, îmbarcare în autocar, pentru a ne continua deplasarea cătreOncești, Sighetul Marmației ( vizitare Memorialul Durerii sau Memorialul Holocaustului Comun ist (daca se ajunge în timpul orelor de program)), deplasare Săpânța (vizitare cimitirul Vesel).

Prima zi se încheie la cazarea rezervata în Oncești, unde am inclus cina si micul dejun  constând într-o bogata masa cu preparate culinare în stil maramureșean, seara distractiva  cu ceterasi.

CIMITIRUL VESEL SI MEMORIALUL DURERII

”Cea mai mare victorie a comunismului – o victorie relevată dramatic abia după 1989 – a fost crearea omului fără memorie, a omului nou cu creierul spălat, care nu trebuie să-şi amintească nici ce a fost, nici ce a avut, nici ce a făcut înainte de comunism.

Realizarea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei este o formă de contracarare a acestei victorii, un mijloc de resuscitare a memoriei colective.

Format din Muzeul de la Sighet şi din Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, cu sediul în Bucureşti, precum şi organizator al Şcolii de Vară, Memorialul este o instituţie a Memoriei, unică în felul ei prin faptul că este în acelaşi timp institut de cercetare, de muzeografie şi de învăţământ.

La întrebarea “Poate fi reînvăţată memoria?”, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din România este un convingător răspuns afirmativ.” (Ana Blandiana)

ZIUA 2

Ora 08.00 micul dejun, ora 09.00 îmbarcare în autocar . Vom traversa Munții Gutâi , pe malul râului Săsar, pana în Baia Mare. Tur cu autocarul al orașului, vizitare Muzeul de Mineralogie.

MUZEUL ROCILOR

Muzeu de Mineralogie din Baia Mare este situat pe bd. Traian nr. 8.Muzeul găzduiește o expoziție desfășurată pe 900 mp, în care sunt expuse peste 1.000 de eșantioane minerale, roci și fosile. În depozitele instituției se află alte 15.000 de piese.Muzeul de Mineralogie din Baia Mare este cel mai mare muzeu regional din Europa, multe dintre exponate fiind considerate unicate mondiale și valori de patrimoniu.Denumirea neoficială, culturală prin excelență și unanim uzitată este Muzeul florilor de mină.„Floarea de mină este un eșantion mineral recoltat din subteran, monomineral sau format din mai multe minerale, posedând calități estetice deosebite datorită: concreșterii cristalelor, culorii, formelor, dimensiunilor de excepție ale unor cristale componente, care în totalitate fac ca piesa să fie bine individualizată față de celelalte” (Victor Gorduza – directorul instituției).După vizitarea Muzeului de Mineralogie, ne vom continua deplasarea ,către Dej, Apahida , Cluj Napoca , unde vom face o oprire în centrul Mun. Cluj , unde vom viziona Statuia lui Avram Iancu, Piața Centrala, Universitatea de Medicina și Farmacie.In jurul orelor 14.00 ne vom deplasa către Turda, unde vom face o oprire la Salina de la Turda.

SALINA TURDA

Un muzeu al mineritului în sare din TransilvaniaSalina Turda constituie astazi un adevarat muzeu de istorie a mineritului în sare. Starea excelenta de conservare a lucrărilor miniere si a utilajelor utilizate la transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, au facut ca istoria si legenda sa se împletească armonios aici. Numărul tot mai mare de turiști, sosiți din cele mai îndepărtate arii geografice pentru a vizita salina sunt o confirmare a valorii turistice si istorice.In jurul orelor 17.00 ne vom continua deplasarea , către Aiud, Teiuș,Alba Iulia, unde vom petrece si ce-a de-a doua noapte la o unitate hoteliera în regim 3*** micul dejun a fost inclus. Seara plimbare în Cetatea Alba Iulia, vom asista la scenete de teatru, vizita Muzeul Unirii, Sala Unirii, Catedrala Mihai Viteazu.

CETATEA ALBA CAROLINA

Cetatea Alba Carolina este o fortăreață cu bastioane de tip Vauban construită la începutul secolului al XVIII-lea în orașul medieval Alba Iulia pe Dealul Citadelei, având rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman[1] și de consolidare a puterii habsburgice pe plan local].Ansamblul – compus din trei sisteme de apărare – prezintă caracteristici specifice primului și celui de al doilea sistem Vauban.

Corpul principal al cetății este de forma unui heptagon neregulat, cel șapte bastioane conferindu-i o imagine stelată tipică sistemelor de acest gen. Trinitatea este cel mai mare bastion și are un blazon încoronat cu câmpuri multiple și frunze de acant. Celelalte sunt Sfântul ȘtefanEugeniu de SavoiaSfântul MihailSfântul CarolSfântul Capistrano și Sfânta Elisabeta. Atât bastioanele (cu o înălțime de 12 metri și o lungime variind între 106 și 142 metri) cu fețe lungi dispuse în unghiuri diferite (75° – 120°) și flancuri scurte și concave (42 – 48 metri), cât și curtinele de care le leagă (la distanțe de 116-135 metri) perpendicular, nu sunt egale deoarece au fost ușor adaptate terenului. Bastioanele principale nu au cazemate interioare, defensiva implicând baterii de artilerie așezate pe platforme superioare.

ZIUA 3

Ora 08.00 micul dejun , ora 09.00 îmbarcare în autocar, ne vom deplasa către autostrada A1 , prin localitatea natala a lui Lucian Blaga –Lancrăm, Hunedoara, unde vom opri pentru a vizita Castelul Huniazilor .

CASTELUL HUNIAZILOR

Castelul Hunedoarei, numit și Castelul Corvinilor sau al Huniazilor, este cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România.Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în „top 10 destinații de basm din Europa”.Castelul Hunedoarei este cea mai mare construcție medievală cu dublă funcționalitate (civilă și militară) din România aflată încă „în picioare”.Aproximativ ora 15.00 , vom porni deplasarea prin Defileul Jiului , orașele Hațeg, Petroșani, Petrila, Lupeni, vom traversa masivul Muntos Retezat Godeanu, vom face o oprire la Mormântul Domnitorului Mircea cel Bătrân la Monastirea Cozia și vom continua deplasarea pana în –orașul lui Brâncuși – Tg Jiu, ude după un tur cu autocarul al orașului , vom opri în Parcul Municipal, pentru a vizita operele lui Brâncuși, POARTA SARUTULUI, MASA TACERII, COLOANA FARA SFARSIT .- promenada pe malul Oltului , servit masa. In jurul orelor 20.00 ne vom îmbarca în autocar și ne vom deplasa la cazare în Municipiul Horezu Hotel Alex , unde am inclus din nou micul dejun.

OPERELE LUI BRANCUSI – CERAMICA TRADITIONALA HOREZU

Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876, Hobița, Gorj — d. 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuși a fost ales membru postum al Academiei Române. Francezii și americanii îl desemnează, cel mai adesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice, Brancusi, pronunțându-l după regulile de pronunțare ale limbii franceze.Născut la 19 februarie 1876, la Hobița, Gorj, Constantin era al șaselea copil al lui Radu Nicolae Brâncuși (1833-1885) și Maria Brâncuși (1851-1919). Prima clasă primară a făcut-o la Peștișani, apoi a continuat școala la Brădiceni. Copilăria sa a fost marcată de dese plecări de acasă și de ani lungi de ucenicie în ateliere de boiangerie, prăvălii și birturi.În Craiova, în timp ce lucra ca ucenic, își face cunoscută îndemânarea la lucrul manual prin construirea unei viori din materiale găsite în prăvălie. Găsindu-se că ar fi de cuviință să dezvolte aceste abilități, el este înscris cu bursă la Școala de Arte și Meserii din Craiova.După ce a urmat Școala de Arte și Meserii în Craiova (1894 – 1898) vine la București unde absolvă Școala de bellearte în 1902. În timpul studenției, chiar în primul an, în 1898, lucrarea sa Bustul lui Vitellius obține „mențiune onorabilă”, Cap al lui Laocoon din 1900 obține medalia de bronz, iar Studiu din 1901 câștigă medalia de argint. Timp de doi ani, între 1900 și 1902, cu ajutorul doctorului Dimitrie Gerota, realizează Ecorșeu, un studiu pentru reprezentarea corpului omenesc, lucrare căreia i se atribuie o medalie de bronz. Precizia detaliilor acestei lucrări face ca Ecorșeul să fie folosit în școlile românești de medicină, după ce s-au făcut câteva copii; Marcel Duchamp a inclus fotografia Ecorșeului în expoziția organizată la sfârșitul anului 1933 la Galeria Brummer din New York City.

ZIUA 4

Ora 08.00 micul dejun, ora 09.00, scurta vizita la magazinele de olărit , pentru a cumpăra suveniruri și pentru a afla câteva din tainele acestei tradiții milenare, olăritul, apoi ne vom îmbarca în autocar pentru continuarea deplasării către Râmnicu Vâlcea,(vom viziona stațiunile Govora, Olănești, Călimănești Căciulata ) , Curtea de Argeș , unde vom opri la Monastirea Curtea de Argeș.

MONASTIREA CURTEA DE ARGES

TRANSFAGARASAN SI BARAJ VIDRARU

Mănăstirea Curtea de Argeș este o mănăstire ortodoxă din România, situată în orașul Curtea de Argeș. Ansamblul cuprinde biserica episcopală, unul dintre cele mai celebre monumente de arhitectură din Țara Românească. Mănăstirea este inclusă în Lista monumentelor istorice din România, având codul de clasificare AG-II-a-A-13628. În timpul lui Carol I mânăstirea a fost transformată în necropolă pentru familia regală a României. Dacă în 1857 complexul monastic era păstrat în întregime, două incendii din 1866 și 1867 au distrus clădirile seminarului, respectiv locuințele, paraclisul și turnul de intrare. Biserica a fost restaurată începând cu 1875 de către arhitectul francez Lecomte du Noüy, a cărui tehnică controversată consta din demolarea completă a edificiilor și refacerea lor din temelii, ceea ce a dus și-n cazul mânăstirii Curtea de Argeș la distrugerea frescei originale și înlocuirea acesteia cu o pictură „nouă, rece și străină de monument”. Traseul în ziua a IV-a continua către Transfagarasan , cu oprire la Barajul Vidraru și la cota 1850 Bâlea Lac. Pe Platoul de la Bâlea Lac , vom staționa aproximativ o ora, pentru a admira peisajul montan mirific . Coborâre Transfăgărășan , Cârțișoara, pana în localitatea Sambata de sus, unde vom fi cazați la Complexul Miruna , cazare cu mic dejun inclus.

ZIUA 5

Ora 08.00 micul dejun, ora 09.00 părăsimlocația de cazare , deplasare Brașov tur de orașBrașov cu autocarul , pana în parcarea de pe cetate, de unde membrii grupului se vor deplasa pe jos, în Piața Sfatului, Biserica Neagra, Esplanada cu magazine de haine si parfumuri, pana în jurul orelor 15. 00 când ne vom îmbarca din nou în autocar pentru a reveni către casa.

Deplasarea va continua către Onești, Bacău, Romana ,Pașcani , cu pauze pentru cafea, toaleta. Estimam funcție de trafic, revenirea la locul de îmbarcare în jurul orelor 23.00 .

Traseul conține inclus în preț transport cu autocar 3 *** SCANIA IRIZAR I5, 4 nopți de cazare la unități hoteliere clasificate cu 3 *** în Oncesti, Alba Iulia,Horezu și Sambata de Sus , o cina cu serata maramuresana și 4 micuri dejun , incluse în pret.ALISEB TOURS oferă 5 gratuități pentru constituirea unui grup complet.ALISEB TOURS pune la dispoziție toate documentele necesare transportatorului pentru obținerea acordului de la ISJ. Traseul este constituit prin agenția de turism ALISEB TOURS situată în Municipiul Pașcani, str. Cuza Vodă- Esplanadă.

Cost total 550 Lei / persoană pentru un grup de minim 60 pasageri plătitori

Prețul nu include intrările la obiective!

TOP